Пропускане към основното съдържание

#travelguide Нидерландия

 Здравейтеее !

Втори блог пост и то отново на травъл тема ? Ами може да се каже,че наваксвам с липсата на тази тематика и отсъствието ми тук в блога. Цял свят се намира в пандемия и пътуванията са замразени за неизвестен период от време , но това не ни спира да пътуваме пък макар и онлайн. Днес ще ви отведа в Нидерландия и няма да си говорим за конкретен град , а за цялата държава и цялостното преживяване там. Има много красиви места и интересна кухня , които си заслужават !


Географско положение / Как да стигнем до там ?

Кралство Нидерландия или само Нидерландия  е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа .Граничи със Северно море , Белгия и Германия.Официална столица е Амстердам , а Хага е административната столица. Няма да изпадам в подробности , за да не звуча като учебник по история , но има разлика в Нидерландия и Холандия и тя е чисто от историческа и географска гледна точка. Факт е , че в повечето държави я наричат Холандия. 

На въпроса как да стигнем до там отговора е много прост - Най-добре със самолет. Отново както и при Белгия може да отидете до там с кола ако сте планували по-мащабна обиколка и на други държави , но най-добре е да си вземете самолетен билет , защото ще спестите много дни в пътуване. 


Какво да посетим ? 

Нидерландия е пъстра и красива държава и определено има какво да се посети според интереса на всеки.


1.Разходка с лодка във Венеция звучи романтично , но Амстердам предлага същото изживяване ! Ако сте се запътили на там то задължително се качете на лодка , за да разгледате този приказен град !
2.Страната на лалетата има много красиви градини и си струва да се разходите из Койкенхоф . Засадени са на ръка 7 милиона цветя !!! Градината е отворена само два месеца в годината при цъфтежа им.
3.Горещо препоръчвам за разходка Наймеген който е най-стария град в Нидерландия.Там се намират и едни от най-добрите университети в страна включително и Радбаудуниверситет .
4.Ротердам е втори по-големина град и има много лица. Инфраструктурата му позволява предвижване с колело във всяка една точка и е идеален за пешеходен тур. Една от най-посещаваните забележителности там е кулата Еуромаст .Маркет хол пък е място където освен магазини и пазар има и апартаменти и подземен паркинг. Интересно място и също го препоръчвам.


5.Ако сте любители на природата може да посетите някой от парковете в страната. Национален парк Hoge Veluwe е един от най-добрите и е известен с екзотичните си пейзажи. 


6.Музеят на Ван Гог притежава най-голямата колекция картини на холандския художник и обхваща етапи от младежките години до смъртта му .
7.Къща-музеи на Рембранд се намира в оживен еврейски квартал в Амстердам .В този дом художника преживява един от най-продуктивните периоди в живота си .
8.Да не забравите , че в Нидерландия има много красиви селца ! Едам се намира само на 30км. от Амстердам и е едно от най-добрите решения за разходка ! Пленителна архитектура и всяка сряда има пазар на сиренето. Винаги може да дегустирате от вкусните холандски сирена там .

Традиционна кухня / ресторанти
Страната на вятърните мелници може да предложи на посетителите си освен красиви гледки , но и вкусна храна .
Чудели ли сте от къде идва вкусния кашкавал Гауда ? Именно от Нидерландия където може да го видите в най-различни форми и приготвено по много начини.
Факт е , че там се похапват и доста пържени картофки така, че определено ако сте любители това ще ви се хареса.
За феновете на рибата има много херинга и скумрия , а пък бирата е на почит ! За цените нещата са като в Белгия и в нормален ресторант може да си хапнете за 13-20 евро. Естествено има за всички предпочитания . 

Допълнителна информация 
Градски транспорт има , но аз препоръчвам наемането на колело и предвижването с него , защото е много по-удобно , а и има места където може да го паркирате. Има и постоянни линии на влакове от Амстердам до различни точки в страната и към Белгия и Германия. Цените на билетите са около 13-13 евро от Ротердам до Амстердам и Амстердам - Брюксел за около 30 евро.
Ако ви интересува бирата да кажа и за нея , че е на сравнително сносна цена и може да си вземете за около 2-5 евро .
Климат - умерено-морски с хладни лета и меки зими. Доста влажно време с много валежи така, че се подгответе.
За нощувки отново препоръчвам като най-добра и изгодна опция AirBnb.
Ако закупите I Amsterdam Pass ще може да посещавате музеи и да пътувате в градския транспорт за цената , която сте заплатили за паспортчето. Цената за 24 часа е 59евро , което е минимума , а максимум за 96часа е 98евро. Препоръчвам само ако престоя ви ще е повече от 2 дни.
Ако искате да си вземете карта за градския транспорт за 24 часа струва 7.50 евро , а за 96часа 22евро. Това е най-добрата опция ,защото иначе билетите са скъпи.
Език - нидерландски  , но свободно ще се оправите и на английски.

Надявам се информацията да ви е била интересна и полезна !
Може да ме последвате и в Инстаграм - travelandmakeuplovers





Коментари

Популярни публикации от този блог

До Плиска и назад с БДЖ ?

Е влаковете не са толкова лоши колкото сигурно си мислите.😀🚂🚅 Днес мисля да ви отведа от ЖП гара Варна до ЖП гара Плиска е поне виртуално. Както съм писала в описанието на блога обичам да избирам дестинациите си на гишето за билети . Така стана и в този случай. Купихме си билетите и право към влака за Плиска. Разстоянието е 1 час и 30 минути с влак. За малко да изтървем гарата,защото е толкова мъничка и почти незабележима. Скочихме в последния момент от влака и се озоваваме на сред нива. Точно така ГОЛЯМА ПРОСТОРНА НИВА без признаци за живот. Мисля,че за първи път ме обзе паника при пътуване . 😂 На гарата имаше само един човек който се приготвяше да си тръгва и едно огромно куче. Попитах го за някакъв транспорт до селището,а той ми се засмя от сърце и ми каза,че единствения транспорт са ми двата крака и ако продължа 3км. нагоре по нивата и след това още около 4км. по главното шосе ще стигна до старата част на града (така става като не проучваш разстоянията предварително.) Така де т

Jouer rose gold - eyeshadow palette

Здравейтееее !  Не много отдавна в Инстаграм ви бях споделила за една от любимите си палитри .  Днес ще ви разкажа малко повече за Jouer rose gold и също така ще я видите в действие.💙 Jouer rose gold съдържа 12 цвята от  , които 9 мат и 3 перлени цвята. Палитрата е много пролетна и въпреки  , че има само 12 цвята могат да се направят много различни визии. Палитрата пристига в много красива опаковка . Има голямо огледалце  , което естествено е ПЛЮС . Цветовете са силно пигментирани  , но въпреки това се преливат много лесно . Не е прашлива и не ми е нужен фиксиращ спрей или основа за сенките  , защото и без тях ми се задържат 8 часа без да се ронят ! Харесва ми  , че има цветове за всяко настроение както се казва. От тъмни до наистина много пролетни и зареждащи .  Тук съм използвала по - светлите тонове .  Аз съм голям любител на rose gold гамата  , а когато същата тя е дори и с блясък .. автоматично се превръща в най-добрата комбинация за

Calinachi Hair Mask

Здравейтеее ! Всяка жена обича да се грижи за косата си и съм сигурна  , че много от вас инвестират суми във фризьорските салони. Съвсем скоро открих марка  , която ви осигурява професионална грижа за косата в домашни условия. Те ми изпратиха маската си за коса и днес ще ви запозная с марката и продукта. Calinachi е нова на пазара българска марка.Марката предлага продукти специализирани в грижата за кожата и косата. Залагат на формули максимално близки до природата ,избягвайки съдържанието на консерванти  , оцветители  , петролни продукти и алкохол.  Маска за коса за екстремно възстановяване с феерия от 4 масла и активни съставки.   4те масла в маската са - Арган  , Жожоба  , Авокадо и Кокос . Сигурна съм  , че повечето сте ползвали тези масла за косата си и мога да ви кажа  , че събрани в едно вършат чудеса. Също така продукта е богат на ценни витамини  , антиоксиданти и мононенаситени мазнини . Тези неща в комбинация обещават да направят косата силна  , блестяща  , ме